Zamieszczone przez marcin91860
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Na początku chciałem zaznaczyć, że jestem świeżak, a ten temat obserwuję od samego początku i to on właśnie zwrócił moją uwage na problem. Bardzo Wam za to dziękuję.
Nie robiłem pomiarów. Zadzwoniłem do warszawskiego Wimaru czy temat jest im znany. Powiedzieli, że tak i mogą zaproponować termin pomiarów. Auto mam zatankować na full wszystkiego.
Tak też zrobiłem. W gratisie dorzuciłem nieco balastu do bagażnika. Octavian wyraźnie siedział. Motorówka.
Odbyły się pomiary i kazano czekać (na ich gust wymiana sprężyn).
Po 2 tygodniach telefon: Zapraszamy na wymiankę.
Zero ględzenia, zero robienia problemów. Wymienili i auto wreszcie wygląda nie jak motorówka.
Podziękowania dla forumowiczów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszeksNa początku chciałem zaznaczyć, że jestem świeżak, a ten temat obserwuję od samego początku i to on właśnie zwrócił moją uwage na problem. Bardzo Wam za to dziękuję.
Nie robiłem pomiarów. Zadzwoniłem do warszawskiego Wimaru czy temat jest im znany. Powiedzieli, że tak i mogą zaproponować termin pomiarów. Auto mam zatankować na full wszystkiego.
Tak też zrobiłem. W gratisie dorzuciłem nieco balastu do bagażnika. Octavian wyraźnie siedział. Motorówka.
Odbyły się pomiary i kazano czekać (na ich gust wymiana sprężyn).
Po 2 tygodniach telefon: Zapraszamy na wymiankę.
Zero ględzenia, zero robienia problemów. Wymienili i auto wreszcie wygląda nie jak motorówka.
Podziękowania dla forumowiczów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Irdeobecnie założone BF
[ Dodano: Sro 08 Sie, 12 22:09 ]
Zamieszczone przez leszeks2xżółte 1xbiałe
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez IrdeZresztą gwarancję mam do 04/2014 więc zobaczę co się jeszcze wykluje.
Ja na tych springach które masz teraz ty miałem na pełnych zbiornikach 375mm. A powiem Ci że jeździ się na nich bardzo dobrze
Komentarz
-
-
Moje ASO (Auto Remo w Nowym Targu) z automatu wyklucza wymianę sprężyn na gwarancji. Za 1 tys. zł proponują sprężyny wspomagające. Napisałem dziś o tym do SAP, ale raczej się się nie odezwą do środy, kiedy to mam umówiony przegląd po 30 tys. km.
Z pewnością podzielę się stosowną informacją miłej pani, która kilka dni po przeglądzie dzwoni i bada zadowolenie klienta z obsługi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TwoBPPrzemek, masz markę/model/numer tych wspomagających?
[ Dodano: Czw 16 Sie, 12 21:59 ]
Zamieszczone przez obrusMoje ASO (Auto Remo w Nowym Targu) z automatu wyklucza wymianę sprężyn na gwarancji.
[ Dodano: Czw 16 Sie, 12 22:09 ]
Tu macie więcej na temat tych sprężyn wspomagających..Koledzy zakłądajcie te wspomagające bo naprawdę warto. Zobaczyćie że nie będziecie żałować.
Komentarz
-
-
Od drugiej wymiany na sprężyny DE przejechałem ponad 3000 km, z czego 1800km z pełnym bagażnikiem i pasażerami i nadal tył stoi w normie! Wczoraj zmierzyłem z kołem i po 1/2 Pb i LPG, wyszło ponad 400mm. Mam problem rozwiązany oryginalnymi sprężynami bez kombinacji z dodatkowymi progresywnymi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TwoBZamieszczone przez termit886to są sprężyny firmy MAD takie jak te z linka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez termit886Zamieszczone przez hizokuOd drugiej wymiany na sprężyny DE
Nie podano mi całego numeru, tylko DE i kolorki. Zgodnie z lista kolegi Yarwa są to te z pozycji nr 7.
1K0 511 115 BC - 1x biała - PR-1JA+0YC
1K0 511 115 BD - 1x biała, 1x żółta - PR-1JA+0YD
1K0 511 115 BE - 1x biała, 2x żółta - PR-1JA+0YE
1K0 511 115 BF - 1x biała, 3x żółta - PR-1JA+0YF
1K0 511 115 BG - 1x biała, 1x pomarańczowa - PR-1JA+0YG
1K0 511 115 BH - 1x biała, 2x pomarańczowa - PR-1JA+0YH
1K0 511 115 DE - 1x biała, 3x pomarańczowa, 1x brązowy - PR-1JA+0YJ
1K0 511 115 DF - 1x biała, 1x zielona, 1x brązowy - PR-1JA+0YK
1K0 511 115 BL - 1x biała, 2x zielona - PR-1JA+0YL
1K0 511 115 BM - 1x biała, 3x zielona - PR-1JA+0YM
Komentarz
-
-
Tak jak pisałem, wczoraj, umawiając się na termin przeglądu (na środę), moje ASO odmówiło gwarancyjnej naprawy sprężyn, o czym poinformowałem SAP.
Przed chwilą dostałem email następującej treści:
"Szanowny Panie.
Przedstawiciel Autoryzowanego Partnera Serwisowego ©koda Auto z Nowego Targu nadesłał do ©AP SA wyjaśnienia, w których czytamy:
„Klient będzie u nas w środę, tj. 22-08-2012, i w tym dniu dokonamy stosownych pomiarów prześwitów auta, po czym wyślemy do Producenta stosowne zapytanie techniczne.
Pozdrawiam
Janusz Nowobilski
Kierownik Serwisu
Autoryzowany Salon i Serwis ©koda Auto
AUTOREMO SP. JAWNA A.E. KUCHTA
ul.Szaflarska 170
34-400 Nowy Targ
T +48 18 261 02 10”
VGP Sp. z o.o. ufa, że planowana diagnoza oraz dalsze działania przyczynią się do wyjścia naprzeciw Pana oczekiwaniom.
Z wyrazami szacunku,
Zespół ©koda INFO"
Komentarz
-
-
Powiem wam szczerze że ja wogóle nie rozumiem postępowania SAP ponieważ każdemu wkładają co innego.Jednym wspomagające, drugim o 6 razy twardsze niż pierwsze,trzecim o trzy razy twardsze... To jest jakaś totalna paranoja. Moim zdaniem co niektórzy moga się czuć pokrzywdzeni, tak jak naprzykład ja dlatego że mi SAP przy drugiej wymianie napisał że nie mogą założyć twardszych niż BF do sedana a tu koledze hizoku zakładają DE.... które są jeszcze o trzy stopnie twardsze niż BF...i decydują że mi po BF które nie dały rady zakładają miększe + wspomagające. To jest jakaś jedna wieka paranoja!!!
Teraz by wypadało żeby wszyscy którym założyli wspomagające się skrzykneli i wysłali mailem zapytanie do SAP że czują się pokrzywdzeni i ciekawe co wtedy by odpisali...Ja powiem szczerze że sie głęboko nad tym zastanawiam czy tak nie zrobić... Co o tym myślicie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez termit886Co o tym myślicie?Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Wiec tak jak pisałem wczesniej wymienili mi sprężyny z 1xbiała, 3xżółta, 1x brązowa na 1x biała 1x żółta. Ciekawe co będzie. na starych pomiar był 375. po wymianie 388 ale już z nie pełnym zbiornikiem gazu, więc jakieś 10mm więcej. na oko też widać że auto zdecydowanie wyżej stoi. żadnych zmian w komforcie jazdy na nierównej drodze nie wyczułem. Akurat szykuje mi się pakowny wyjazd do Chorwacji więc dobry test dostaną springi. Zobaczymy kiedy następna wizyta z reklamacją.
PS. Robione w POLMOT-AUTO Połczyńska w Warszawie (kupowałem w POLMOT ale nie tam). Nie było problemu diagnoza, zapytanie do SAP po 3 dniach odpowiedź że do wymiany.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hizokuMoże i na szczęście bo i tak BF nie rozwiązują problemu,Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Witam Koledzy,
Niestety problem sprężyn dotknął też i mnie.
Przy 1/4 LPG i Pb na rezerwie - sytuacja nie wygląda dobrze, tzn. tył 370 mm, przód chyba jest ok - 390 mm.
W środę 22.08. jadę na pomiary do ASO.
Generalnie po przeczytaniu całego wątku mam bojowe nastawienie, tzn. aby nie odpuszczać i stać przy swoim.
Jadę do Żagla w Lublinie - był ktoś u nich, ew. u Danelczyka?
Dam znać co i jak.
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Komentarz
-
Komentarz